לאחר ניקוי מחשבים ניידים מאבק המצטבר בהם, ברור שהם סובלים משבקון מתוכנן (Planned obsolescence).
אלא אם המחשבים מתפקדים בוואקום או לכל הפחות בחדר נקי, סתימת מאוורר המעבד הראשי באבק היא תהליך בלתי נמנע. תחילה המאוורר ינסה לפצות על הסתימה החלקית בפעולה במהירות גבוהה יותר, מה שיוביל ליותר אוויר ויותר אבק ובסופו לסתימה מלאה. ככל שהאוורור מדרדר המעבד מתחמם יותר מהר בפעולה... כל מעבד מודרני מוגן נגד התחממות יתר ולכן הוא לא יישרף, אלא יוריד מהירות ביצוע כדי להקטין את ייצור החום.
כך לאחר זמן, כמעט כל מחשב עם מאוורר למעבד הראשי נעשה רועש ואיטי יותר.
במחשב נייד Dell Inspirion N4050 שניקיתי היום, תהליך הניקוי כולל פירוק 15 ברגים בשלושה גדלים שונים, ניתוק שלושה מחברים אלקטרונים עדינים, שחרור מגוון פלסטיקות, קילוף סרט הדבקה, פירוק גוף הקירור מהמעבד הראשי והרכבתו מחדש. עבודה של שעה למי שיודע לעשות אותה - או הרס צפוי של המחשב למי שלא. אפשר להגיד שמבחינת היצרן אין בעולם אבק, או שזאת בעיה של הרוכש לאחר תום האחריות, או שהיצרן אכן מעוניין שהמחשב יעשה איטי ורועש אחרי שנה-שנתיים והקונה ירכוש מחשב חדש.
כך נראה מפזר החום של מחשב הדל לפני הניקיון, סתום ברובו:
ואחרי הניקוי:
כתוצאה המחשב אכן שקט בהרבה עכשיו!
במחשב נייד נוסף שניקיתי, Lenovo G510 התהליך פשוט בהרבה, פירוק שני ברגים וסרט הדבקה בלבד, אך עדיין דורש מקצועיות. לזכות לנובו יאמר כי הם כן מתייחסים לבעיה ומספקים פעולה מיוחדת לניקוי האבק שבה המאוורר פועל במהירות גבוהה מאוד במשך דקה ואמור להעיף החוצה את האבק המצטבר. מעשית, הפעולה אינה משיגה רמת ניקיון מלא כמו שזאת שאפשר להשיג בפירוק וניקוי. גם פה לאחר הניקוי המחשב שקט מאוד ומתחמם פחות.
במחשבים שולחניים הניקיון חשוב לא פחות ובדרך כלל פשוט בהרבה ממחשבים ניידים בגלל שהמארז ניתן לפירוק קל ומפזר החום נגיש. שם, שבעוד שהמאוורר הסטנדרטי המגיע עם מעבדי אינטל נסתם באבק די מהר, מאוורר חלופי עם קווי זרימת אוויר ישרים כמו זה או זה לא נסתם גם אחרי שנים של שימוש והוא מומלץ לכל מחשב שולחני.
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה